Narcís Serra, legalitat i barra

Els fets: Narcís Serra i Adolf Todó, expresident i exdirector general de Catalunya Caixa, respectivament, han hagut de declarar davant del jutge com a imputats (vídeo). Han hagut d’explicar per què van aprovar sobresous per a l’equip directiu el 2010 quan l’entitat ja s’havia vist obligada a demanar ajuts públics. Modestament, vaig escriure un reportatge a l’anuari Media.cat on tractava de posar llum sobre com s’ha esberlat el model de caixes català i vaig voler atorgar un merescut protagonisme al senyor Serra.

Caixa Catalunya (avui integrada en Catalunya Caixa) va esdevenir una entitat agressiva sota el seu mandat, sobretot en el mercat immobiliari. Una de les característiques d’aquest tipus de gestió acostuma a ser premiar la guàrdia pretoriana, el consell, amb sous importants. Els d’aquesta entitat amb ànima social eren escandalosos. Però per Serra tot s’ajustava a preus de mercat i tot es va fer bé. Em frapa aquest tall de Narcís Serra: “crec que he aclarit que la meva actuació i la tot el Consell d’administració va ser legal, lleial inclús diligent respecte dels problemes als quals la Caixa s’havia d’enfrontar”. El senyor Todó a més apunta que el Frob (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) va donar suport als seus sous. Qui vigila al vigilant, oi?

Tot sovint ens apareix el mateix debat sobre la legalitat i l’ètica. Les lleis són un cos, un camí marcat per on podem caminar. Altra cosa és com anem per aquest recorregut que en teoría és vàlid, acceptat per tots. El que va passar a Caixa Catalunya té més relació amb la pornografia que amb la legalitat. Va ser un exemple, entre d’altres, de què ens ha portat a aquesta crisi que vivim. No sóc jurista ni economista, però sospito que aquest ‘respecte’ per la legalitat farà que ni Serra ni Todó hagin de pagar massa responsabilitats per la gestió apocalíptica de Caixa Catalunya. Hi ha qui creu que Serra hauria d’anar a la presó perquè hi ha risc de que destruexi proves. El cas és complicat en formes. Sóc un ferm defensor de l’Estat de Dret, m’agradaria que funcionés més i millor. Segurament les nostres lleis però, que no estan preparades per tant de cinisme, no podran arribar més enllà en l’afer de Serra i Todó. Una cosa és la legalitat i altra cosa la barra, i aquí ja costa més.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s