La culpa és del PSC

Ja ho deia la cançó: “la culpa fue del cha-cha-chá”. Però no, la culpa és del PSC, sí del Partit dels Socialistes de Catalunya. Un partit que ha tingut capitans, prínceps i barons. Un partit que fa cinc anys ho governava tot. Un partit que ha esberlat el mapa polític català (i també l’ibèric) i que ha dinamitat l’esperança del pactisme i del catalanisme modernet i moderadet.

Era el partit municipalista de Catalunya, deien. Les darreres eleccions municipals, les de 2011 ja no ho va ser quedant 55.000 vots darrere de Convergència i Unió. Només una mica de dades, així ràpid per no avorrir: llavors varen obtenir 721.476 vots que suposaven un 25,13 per cent de vots emesos i 2.115 regidors. Diumenge 24 de maig de 2015 el partit que diu que representa el canvi a Espanya (sí, sí, ho diu el senyor de la camisa blanca) va recollir 530.909 vots, que suposen un 17,06 per cent de vots emesos i 1.278 regidors. La segona força municipal a Catalunya, poca conya. Això sí, a Barcelona, on va ser-ho tot, ara és cinquena força.

Ara bé, la culpa de tot és del PSC.

Primer. Els socialistes han estat desallotjats de l’espai d’esquerra moderada que hauria d’estar pel dret a decidir i l’ha ocupat Esquerra Republicana amb vehemència sobiranista. És més, l’esquerra benestant d’Iniciativa per Catalunya Verds els hi dóna lliçons, com està passant ara a Barcelona. A nivell nacional només resten bons alcaldes que viuen de la seva actualitat amagant la seva història.

Segon. Ha deixat de ser “sexy” per una part concreta de l’electorat i desapareixent de l’imaginari col·lectiu ha permès l’auge dels Podem-Guanyem-Junts-En Comú. Aires de canvi em direu. Aires de canvi on? Fa poques hores a Terrassa la “nova política” ha decidit no arribar a cap pacte amb Esquerra. El motiu oficial és que ERC ha dut a terme “polítiques d’austeritat”. La veritat és que volen romandre com a primera força a l’oposició. Perquè es viu molt bé a l’oposició, només vomitant crítiques. Curiosament, l’alcalde serà socialista, com els darrers 36 anys, nova política.

Tercer. L’odi s’enquista. Mireu els pactes de la ràbia. Què vol dir fer alcalde a ERC a Balaguer i a les CUP a Reus? Dinàmiques locals em direu. Per què algú que queda el tercer decideix que volen dir els ciutadans sobre el canvi? Sí, segur que li passa en altres municipis en contra al PSC, i és tot ben legítim, però aquesta poca voluntat de suma fa que desaparegui la seva influència lluny de la xarxa de metro de Barcelona.

Catalunya ha canviat. Pel procés imparable cap a la independència i el compromís del president Mas. Pel “risorgimento” d’Esquerra. Per la consolidació de les CUP i l’aparició del que s’anomena nova política. Per la jibarització del PP a mans del “renovador” Albert Rivera. Però també ha canviat perquè el PSC, com quasi tots nosaltres, ja no és el que era. Però el que és pitjor, excepte honroses excepcions, és que no se sap què és.

Article publicat a Nació Digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s